tirsdag 3. juli 2012

Glutenfri kyllinglasagne



Her kommer en god oppskrift på en deilig lasagne som er helt fri for gluten og som er laget med saftig kyllingkjøttdeig. Tomatsusen er full av duftende krydder og sammen med den fyldig ostesaus blir denne lasagnen fantastisk god.

Denne oppskriften er nok til 3 personer.

Tomatsaus:
1 pakke kyllingkjøttdeig
2 bokser hakkede eller hele tomater
1 liten boks tomatpuré
1 stor eller to små løk
1 stor eller to små gulerøtter
2 hvtløksfedd
1 ss provance krydder
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 dryss spisskummen
1 dryss allehånde
1 lauberblad (kan sløyfes)

Ostesaus:
3-5 dl melk
3 ss smør
3 ss Toro glutenfri melblanding
1/2 ts muskattnøtt
2 dl revet parmesanost eller annen ost

Glutenfri lasagneplater
Revet hvitost til topping

Server med en frisk salat.


Jeg har valgt å bruke Schär glutenfrie lasagneplater. Disse både smakte godt, så bra ut og hadde riktig kosistens. Kan anbefales.

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en stor stekepanne eller en kjele og stek kjøttdeigen. Finn frem en kjøkkenmaskin og hell oppi resten av ingrediensene til tomatsausen. Kjør noen runder til alt er blandet og løken har passe små biter. Om noen ikke liker biter av løk så kjøres sausen helt til alt er godt most. Hell sausen i stekepannen og smak til med salt, pepper og 1/2 ts sukker. La susen småkoke mens du lager hvit saus.

Finn frem en medium stor kjele og smelt 3 ss smør i kjelen. Når smøret har smeltet tilsetter du melet og rører godt om med en visp. Deretter tilsettes litt og litt melk til sausen er passe tykk. Her må du nesten prøve deg frem. Spe på med mer melk om sausen tykner igjen. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. Tilsett osten.

Finn frem en stor ildfast form og begynn med ett lag med tomatsaus. Deretter legger du i lasagneplatene og dekker med et nytt lag tomatsaus. Ha i et lag med hvitsaus. Fortsett med denne rekkefølgen: lasagneplater, tomatsaus, hvitsaus. Pass på at det siste laget blir hvit saus. Ha revet ost på toppen og sett formen inn i ovnen.

Stek på 200 grader i 45 min.

søndag 1. juli 2012

Glutenfri knekkebrød


Disse knekkebrødene er supergode og inneholder forskjellige typer frø som gir de en veldig god smak. De er laget med Toros glutenfrie grove melblanding og glutenfri store havregryn.



4 dl Toro glutenfri grov melblanding
4 dl glutenfri store havregryn
2 dl solsikkekjærner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
6 dl vann
1 ts salt

Sett ovnen på 160 grader. Bland alt til en tykk deig. Hell utover to brett med bakepapir. Skjer ut rute mønster med en kniv. Stek begge brettene samtidig i ovnen om du har varmluftsovn, hvis ikke sett ett brett på nederste og ett på overste rille i ovnen. Bytt plass halveis i steketiden. Stek knekkebrødene i 70 min. Avkjøl på rist og oppbevar pakket inn i matpapir.
Tips: blir de ikke skikkelig sprø så putt de i brødristeren. Da blir de knasende sprø og smaker akkurat slik som da de var nystekt!


Oppskrift med hvetemel finner du her.

torsdag 17. mai 2012

Pasta med stekt aubergin i krydret tomatsaus



Denne pastaretten er svært smakfull og skikkelig god!

200 g pasta
1 stor aubergin
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
2 små løk
3 fedd hvitløk
2 ts garam masala krydder
En boks mat youghurt
En potte frisk koriander
Salt og pepper
Server med brød gjerne nanbrød

Skjær opp auberginen i skiver og legg de på et fat. Strø over salt og la de ligge i 30 min til all den bitre saften kommer ut av auberginen. Skyll auberginskivene godt i vann og legg de i en panne med litt olje. Stek de noen minutter på hver side og legg de over på en tallerken.

Kok pasta som annvist på pakken. Skrell og hakk opp løk og ha det i en panne med olje med presset hvitløk. Stek løken til den blir blank og tilsett garam masalakrydder. Rør godt om. Tilsett boksen med tomater,  tomatpure og halvparten av den friske korianderen. Smak til med salt og pepper og la det småkoke noen minutter. Legg auberginskivene i tomatsausen og rør de forsiktig inn.

Når du skal servere maten tar du 1 ss med youghurt på tallerken og rører den utover tallerkenen. Legg deretter over pasta. Ha auberginsausen over pastaen og pynt med små "dråper" av youghurt og frisk koriander. Server med ferskt brød.

søndag 13. mai 2012

Grove pannekaker


Her i huset spiser vi av og til pannekaker og vi snur de i luften slik det skal gjøres. :) På pannekakene har vi forskjellig type fyll: bacon med sukker og sitronsaft, bringebærsyltetøy eller selvplukkede blåbær med sukker. Pannekakene lager vi med grovt mel og her kommer oppskriften.

Middag til to:
2 egg
1/2 l melk
1/2 ts salt
ca 1,5 dl hvetemel
ca 2-3 dl sammalt hvetemel
2 ss smeltet smør
Det beste her er å prøve seg frem slik at man får en passe røre, ikke for tykk men heller ikke for tynn. Man kan bruke ulike typer grovt mel som feks rug men ha alltid vanlig hvetemel i røren for denne vil få røren til å henge mer sammen.

Slik gjør du:
Visp sammen egg, melk og salt. Tilsett hvetemel og visp til røren er klumfri. Ha smeltet smør i røren til slutt.

Tips: Når du spiser pannekaker med bacon prøv å strø litt sukker på og skvis over litt saft fra en sitron! Super godt!

torsdag 26. april 2012

Åpen omelett med soltørkede tomater, oliven og sopp



Vi har ikke så mye brød i huset fortiden og dermed ble det omelett på menyen denne morgenen med et par nystekte rundstykker jeg fant innerst i fryseren. Selv om skinken var fraværende syntes samboeren at det var utrolig godt og var veldig fornøyd med frokost på sengen i dag.

For frokost til to trenger du:
4 egg
4 ss vann
ca 2 ss soltørkede tomater i strimler
10 sorte oliven
1/4 purre
fetaost
10 ganske små sjampinjonger
litt frisk finhakket timian
salt og pepper
server gjerne med brød eller rundstykker

Hakk opp sjampinjong og stek de i en panne. Visp sammen egg, vann, salt og pepper, og hell dette i stekepannen sammen med de gjennomstekte sjampinjongene. Stek på svak varme og løft opp kantene underveis slik at egg som ikke har stivnet kommer under omeletten. Legg strimler av soltørkede tomater, fetaost i biter, oliven og purre på toppen av omeletten. Legg på et lokk og la omeletten steke ferdig til toppingen har blitt gjennomvarm og toppen av omeletten er stiv. Del den deretter i to og legg en halvdel på hver tallerken. Hakk opp litt frisk timian og strø på toppen. Server med brød eller nystekte rundstykker. Bedre start på dagen skal man lete lenge etter! :)

tirsdag 24. april 2012

Grove baguetter med kylling og soltørkede tomater



Brødbakemaskinen min er ute av drift for tiden og jeg må derfor legge litt tid og krefter i lunsjen vår. Første post i dette lunsjprosjektet ble i dag kyllingbaguetter og det var veldig veldig godt! Det tok heller ikke lang tid, jeg brukte kanskje 5-10 min mer på kjøkkenet enn jeg vanlighvis bruker denne morgenen.

Lunsj til to personer:
2 stk halvstekte baguetter
1 stk kyllingfilet
ruccola
soltørkede tomater
grønn pesto
salt, pepper og hvitløk i kvern

Sett på ovnen og stek baguettene som annvist på pakken. Skjær kyllingen opp i strimler og stek den i en panne. Når kyllingen er ferdigstekt krydres den med salt, pepper og litt hvitløk. Sett til side for at det skal bli avkjølt. (Du kan nå gjøre andre ting som å ta en dusj, spise frokost eller hva du enn gjør på morningen..) Skjær opp baguettene fra siden til du nesten har skjært igjennom, da blir den enklere å spise. Smør pesto inn i baguetten og fyll den med ruccolasalat, soltørkede tomater i strimler og kyllingen. Pakk den deretter litt stramt inn i plasfolie så holder alt seg på plass.

onsdag 18. april 2012

Brødbakemaskin - noen tips og oppskrifter som gjør hverdagen litt enklere


Det er i skrivende stund over 2 år siden brødbakemaskinen vår kom i hus. Vi har siden da nesten ikke spist kjøpebrød og brødbakemaskinen har blitt uunværlig. I dette innlegget vil jeg dele med dere hva jeg bruker min flott OBH Nordica brødbakemaskin til.

Brød 

Først og fremst lager vi brød til frokost. Jeg har samlet mine favoritter her. Men har enda en god oppskrift jeg vil dele med dere. Dette er et utrolig saftig og godt brød!

Go'dag grovbrød:
3,5 dl hvetemel
1,5 dl sammalt hvetemel grov
1 dl sammalt hvetemel fin
1 dl go dag frokost musli med frukt
2 1/2 dl vann
1 ss olje
1/2 ts salt
1 1/2 ts gjær

Ha vann og olje i brødformen. Bland sammen alt det tørre unntatt gjæren og hell dette oppi langs den ene kanten slik at det blir et tårn. Ha gjæren på "toppen av tårnet" slik at det ikke kommer i kontakt med væsken. Still inn ønsket program, jeg bruker program for grovbrød, og sett timeren på til du våkner opp om morgenen.

Deig

Min maskin har også deigmodus. Og denne modusen er helt genial og sparer deg for MYE tid!!

Pizza
Hva med pizza på en torsdag? Det du trenger til en god halvgrov pizzadeig er:
4,5 dl hvetemel
2,5 dl sammalt hvete fin
1/2 ts salt
1 ts provance krydder
1,5 ts tørr gjær
2,3 dl vann
1 ss olje

Ha vann og olje i brødformen. Bland sammen alt det tørre unntatt gjæren og hell dette oppi langs den ene kanten slik at det blir et tårn. Ha gjæren på "toppen av tårnet" slik at det ikke kommer i kontakt med væsken. Still inn på programmet for deig og still timeren til du har kommet hjem fra jobb. Dermed har du en ferdig hevet pizzadeig til du kommer hjem fra jobb som er klar til å kjevles ut!

Rundstykker
Hva med nystekte grove rundstykker til en deilig suppe? Oppskrift på grove rundstykker:
3 dl hvetemel
1,5 dl sammalt grov
1,7 dl sammalt fin
0,3 dl havregryn
1 ss linfrø og/eller solsikkekjærner
1/2 ts salt
1,5 ts tørr gjær
2,3 dl vann
1 ss olje

Samme fremgangsmåte som pizzadeigen.

Lykke til med bakingen! Til slutt et lite tips til; vær så nøyatig du klarer med målene, ellers kan brødet bli misslykket. Men litt prøving og feiling tar man ikke skade av og har gitt meg mange gode latterstunder på kjøkkenet en tidlig morgen. :)