mandag 15. oktober 2012

Deilige scampi med havskilpadde, opprevne korallrev og en dash utrydningstruet mangroveskogScampi er godt, det er det bare å innrømme... Men miljøvennlig er det ikke og det er det svært mange som vet men som nesten like mange velger å ikke bry seg med. Man tenker ofte at den scampien man får kjøpt i frysedisken eller som kommer fint dantert med smakfulle sauser på restaurant ikke er av den miljøuvennlige typen. Men dessverre så er det nettopp det den er! Her må vi som miljøbeviste forburkere ta et standpunkt og styre unna så dagligvarekjedene og restaurantene tar hintet og skaffer miljøvennlige alternativer eller rett og slett fjerner scampi fra menyen.

Det drives rovfiske av villscampi og metoden som brukes skader havbunnen og korallrevene. Andre dyre og fiskearter som feks havskilpadden lider også da disse også blir fisket opp sammen med scampien. Oppdrettscampi er ikke noe bedre. Oppdrettsannleggene bygges opp ved et svært sårbart kystmiljø og den utryddningstruede mangroveskogen som finnes her blir hugget ned.

ASC-merket scampi skal i følge WWF komme i butikken til våren 2013. Disse er miljøvennlige og kan trygt spises med god samvittighet. Ellers er min anbefaling å finne andre mer miljøvennlige ingredienser å erstatte scampien med. Det er viktig å tenke på miljøet og selv om man føler seg liten i den store verden. Gode verdier å vise barna og de rundt oss vil gjøre en større forskjell enn om vi lar være å bry oss.

For å lese mer om scampi fiske er det bare å google så dukker det opp en haug av gode artikkler. Ellers er WWF's hjemmesider en god kilde.


Bildet over har jeg "lånt" fra grønnhverdag.no.

1 kommentar:

  1. Hei,
    takk for svært interessant artikkel. Synes det er kjempefint at du setter fokus på scampi. Overskrifta di er virkelig god!
    Beste hilsen fra Trude

    SvarSlett