søndag 25. november 2012

Fylte squash



Oppskriften på fylte squash fant jeg i en kokebok som heter Wenches ukemenyer. En ganske fin bok med mange gode hverdangsoppskrifter som jeg fikk til jul for noen år tilbake. Jeg har valgt å servere de sammen med en frisk salat ellers kan de serveres alene eller som tilbehør til annen mat.

Det du trenger til to personer:
2 squash
2 fedd hvitløk
1//2 pakke bacon
1,5 dl kyllingkraft
1/2 boks creme fraiche
1 ts basilikum
salt og pepper
olivenolje
revet ost

Sett ovnen på 200 grader. Vask og skyll squashen og del den i to på langs. Skrap ut innholdet med en skje og legg det i en bolle. Legg squashen på en bakeplate med bakepapir og pensle med olivenolje. Stek de i ovnen pp 200 grader i 5-6 minutter. 

Ha squashinnholdet du satte til side på en skjærefjel og kutt den opp i små biter. Kutt bacon og stek bitene i en panne. Tilsett squashinnholdet og presset hvitløk og stek litt til. Ha i basilikum, kraft og chreme fraiche og la det hele småkoke i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Ta squashen ut av ovnen og fyll de med baconsausen. Ha revet ost på toppen og stek de i ovnen i 5-6 minutter til osten er gyllen. Server med en frisk salat. 


onsdag 24. oktober 2012

Hjemmelaget aioli


Ingen ting er så godt som godt ferskt hjemmelaget brød dyppet i deilig aioli. Mmm.. Vann i munnen! Men å lage aioli er ikke bare bare om du ikke har gjort det før. Jeg har slitt meg igjenom flere typer kjøkkenredskaper og oppskrifter i jakten på den perfekte aioli. En gang endte jeg opp med olivenolje over hele meg og en annen gang tok stavmikseren min kvelden da den tydelighvis hadde blitt overopphetet og til slutt kortsluttet.. Ja, aioli er ikke lett, eller er det det? Jeg skal her prøve så godt jeg kan å hjelpe deg steg for steg til hvordan du kan lykkes med aiolien din!

For ca 2 pers trenger du:

3 egg: 2 stk eggeplomme + 1 egg i tilfelle krise
olivenolje
maisolje (eller annen god olje som smaker lite)

smakstilsettninger: 
1-2 fedd hvitløk
salt og pepper
1 ts sitronsaft

Fremgangsmåte:

Step 1: Ta ting ut av kjøleskapet! 
Alt bør være romtemperert før du begynner å mikse det sammen. Da minsker du risikoen for at aiolien skiller seg. Ta eggene ut i god tid før du skal lage maten. Husk at egg blir ikke dårlige av å ligge på kjøkkenbenken en stund!

Step 2: Det ultimate kjøkkenredskap!
Ta frem en bolle og en visp. Bolle og visp? Hva med min high tech lyserosa Kitchen Aid som jeg maste meg til sist jul, tenkte kanskje du nå? Vel, du må gjerne bruke både rosa Kitchen Aid, rosa stavmikser eller rosa foodprosessor om du så har dette. Jeg synes det enkleste er bolle og visp, selv om dette tar litt lenger tid. Ellers er jeg veldig fornøyd med resultatet jeg har fått fra min 50 år(!) gamle Kenwood maskin min kjære samboer nettopp har arvet. (Snakk om retro!)

Step 3: Utførelsen!
Ta frem de to eggene og skill eggeplommene fra eggehviten. Du trenger bare eggeplommen og ikke eggehviten. Ha eggeplommene i bollen og visp de lett sammen. Nå varierer det litt på størrelsen på eggeplommen derfor er det litt vanskelig å si hvor mye olje du skal bruke til aiolien. Logisk nok er det jo større plommer jo mere olje. Men sånn ca 2 dl olje til sammen bør du beregne. Begynn med maisoljen. Ha i en dråpe olje og visp den godt inn i eggeplommene. Tilsett en ny dråpe og visp godt. Du kan etterhvert tilsette litt flere dråper, men vær forsiktig så du ikke tilsetter så mye olje at det skiller seg allerede nå!

Du bestemmer selv hvor mye maisolje du vil ha. Alt fra en ss til halvparten av totalmengden olje kan du tilsette. Du bestemmer selv. Grunnen til at du tilsetter oljen er at aiolien fort kan få en gjennomtrengende oliveoljesmak om du bare bruker olivenolje. Men det er ikke noe galt i det, alstå. Maisolje tilsettes kun for smaken.

Tilsett olivenolje på samme måte som maisolje. Små mengder om ganger og visp godt mellom hver gang. Etterhvert som du blander sammen olje og eggeplomme vil du se at konsistensen endrer seg. Når konsistensen begynner å bli ganske tykk, da er aiolien ferdig!! IKKE TILSETT MER OLJE ETTER DETTE! Tilsatte du mer olje??? Falt aiolien sammen, skilte seg og ble rennende? Ikke fortvil! Gå til "Step 6: KRISE, aiolien skilte seg!!!"

Step 5: Smakstilsettninger.
Når aiolien er tykk og fin er den klar for å tilsettes smak av ymse slag. Jeg liker hvitløk og sitronsaft, men du kan gjerne bruke andre ting som chili eller urtekrydder hvis du vil det. Smak til med salt og pepper og aiolien er ferdig til servering! :) Gratulerer! Du har laget aioli! :) Stor klapp på skulderen til deg!

Step 6: KRISE, aiolien skilte seg!!!
Gratulerer, du har nå laget din første ødelagte aioli akkurat slik jeg gjorde det de to første gangene (øvelse gjør mester...). Men ikke fortvil. Tørk tårene (og svetten), det er fremdeles lys i tunnelen. Det første du gjør er å helle den totalt ødelagte aiolien i feks et målebeger som er lett å helle fra. Deretter tar du frem krise egget du hadde til overs og skiller eggeplommen fra eggehviten. Ta eggeplommen i den nå tomme bollen og visp. Deretter tar du den ødelagte aiolien og tilsetter den dråpevis mens du visper godt mellom hver gang, akkurat slik som du gjorde i "Step 3: Utførelsen!". Når all den mislykkede aiolien er vispet inn i eggeplommen vil du se at du nå har fått en vellykket aioli. Grattis! Du kan nå gå opp til "Step 5: Smakstilsettninger.".

Hva?? Fremdeles mislykket aioli??? Da håper jeg du har flere egg for du må gjenta "Step 6: KRISE, aiolien skilte seg!!!" igjen, og igjen og igjen og igjen helt til det går! Ellers så er det ikke noe håp for deg annet enn å kjøpe i butikken... 

tirsdag 16. oktober 2012

Pitapizza med crème fraîche, peperoni og ananas



I dag hadde jeg veldig lyst på pizza uten tomatsaus. Brødbakemaskinen er nede for telling så jeg gidder ikke sette deig på ettermiddagen for jeg er alltid skrubbsulten med en gang jeg kommer hjem. Derfor falt valget i dag på pitapizza. Til saus har jeg valgt crème fraîche som er tidsbesparende å bruke istedenfor å lage tomatsaus. På toppen har jeg valgt noe som går kjapt å tilberede for å spare enda mer tid! Oi oi oi! Dette går da virkelig kjapt. 10 min å tilbrede og 5-10 min å steke!

Pizza til to personer:
6 pitabrød
6 ss crème fraîche (beregn 1 skje per pita)
2 fedd hvitløk
salt og pepper
1/2 ts provancekrydder
revet ost
peperoni
ananas

Slik går du frem:
Sett ovnen på 250 grader. Legg pitabrødene på en rist, bland sammen crème fraîche, hvitløk, salt, pepper og provance krydder og smør det utover pitaene. Legg på ønsket mengde revet ost. Fordel peperoni og ananas på toppen og hiv inn i ovnen. Stekes i ca 5-10 min til osten begynner å bli gylden.

Ikke av det sunneste men av og til skal man ta grønnsakene til lunsj også kose seg litt med denne type mat til middag! :)


mandag 15. oktober 2012

Deilige scampi med havskilpadde, opprevne korallrev og en dash utrydningstruet mangroveskog



Scampi er godt, det er det bare å innrømme... Men miljøvennlig er det ikke og det er det svært mange som vet men som nesten like mange velger å ikke bry seg med. Man tenker ofte at den scampien man får kjøpt i frysedisken eller som kommer fint dantert med smakfulle sauser på restaurant ikke er av den miljøuvennlige typen. Men dessverre så er det nettopp det den er! Her må vi som miljøbeviste forburkere ta et standpunkt og styre unna så dagligvarekjedene og restaurantene tar hintet og skaffer miljøvennlige alternativer eller rett og slett fjerner scampi fra menyen.

Det drives rovfiske av villscampi og metoden som brukes skader havbunnen og korallrevene. Andre dyre og fiskearter som feks havskilpadden lider også da disse også blir fisket opp sammen med scampien. Oppdrettscampi er ikke noe bedre. Oppdrettsannleggene bygges opp ved et svært sårbart kystmiljø og den utryddningstruede mangroveskogen som finnes her blir hugget ned.

ASC-merket scampi skal i følge WWF komme i butikken til våren 2013. Disse er miljøvennlige og kan trygt spises med god samvittighet. Ellers er min anbefaling å finne andre mer miljøvennlige ingredienser å erstatte scampien med. Det er viktig å tenke på miljøet og selv om man føler seg liten i den store verden. Gode verdier å vise barna og de rundt oss vil gjøre en større forskjell enn om vi lar være å bry oss.

For å lese mer om scampi fiske er det bare å google så dukker det opp en haug av gode artikkler. Ellers er WWF's hjemmesider en god kilde.


Bildet over har jeg "lånt" fra grønnhverdag.no.

tirsdag 25. september 2012

Deilig høstsuppe som varmer



De siste dagene har det vært nokså surt vær.. Det blåser, regner og temperaturen har sunket kraftig. Da passer det godt med en varm og god suppe man kan kose seg med i sofakroken med en god bok eller en romatisk komedie surrende på tven! Denne suppa er supergod!!! Den er litt sterk og tomat- og fløtebasert, med rødelinser som proteinkilde. Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg her.

Det du trenger til 2 personer:
1 løk
3 fedd hvitløk
2 dl røde linser
1 l vann
1 stk buljongterning
2 ss tomatpuré
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 chili
ca 1/3 ts chili krydder
ca 1/3 ts spisskummen
ca 1/3 ts karri
2 dl matfløte
1/4 purre
salt og pepper

Ta frem en stor gryte. Vask røde linser i kaldt vann. Kutt opp grønnsakene.

Ha litt olje i gryten og stek finhakket løk og presset hvitløk til løken har blitt blank. Tilsett chili, chilikrydder, karri og spisskummen. Rør godt.

Tilsett vann og buljonterning og kok opp. Tilsett gulrøtter, sellerirot og tomatpuré. Kok opp igjen og tilsett linsene. La suppen koke i 10 minuttutter.

Ta suppen av varmen og tilsett purre og matfløte. Smak til med salt og pepper. Suppen er nå klar for servering.

Tips: jo større biter du kutter chilien i, jo sterkere blir suppen.


mandag 17. september 2012

Hjemmelagede spicy karbonder med ovnsbakte grønnsaker



Hjemmelagde karbonader er noe vi er veldig glad i og i dag gjør vi det enkelt og serverer de med deilige ovnsbakte grønnsaker inspirert fra denne oppskriften.

Det du trenger:

Ovnsbakte grønnsaker:
3 poteter
1/2 søtpotet
2 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 løk
1/2 dl olivenolje
1 chili
2 ss finrevet ingefær
1 dl hønsebuljong
1 ss sitronsaft
1 ss sukker

Karbonader:
kjøttdeig (helst karbonadedeig)
2 fedd hvitløk
1/4 ts spisskummen
1/2 ts chili
2 ss worcestershire saus (dropp denne og bruk chilisaus om du vil ha glutenfri eller kjøp glutenfri worcestershire saus)
1/2 ts salt
litt kvernet pepper

Begynn med grønnsakene. Sett ovnen på 200 grader. Kutt alt opp i båter, staver eller andre former for passe store biter og ha i en form. Bland sammen olivenoljen, hakket ingefær, hønsebuljong og hakket chili og hell over grønnsakene. Vend de godt før du har de inn i ovnen og steker de i 30 minutter. Ta gjerne formen ut av ovnen og vend på grønnsakene underveis.

Ta kjøttdeigen i en bolle og bland inn presset hvitløk, worcestershire saus og krydder. Form runde og flate boller og stek de i litt olje i pannen. Server med de stekte grønnsakene.

torsdag 13. september 2012

Okra i krydret tomatsaus



Okra er en grønnsak som er gangske så ukjent for de fleste, men denne grønne lille saken smaker veldig godt og passer til utrolig mye forskjellig. Den kan kjøpes på de litt større matbutikkene eller i butikker som selger utendlandske matvarer. I dag skal jeg lage en veldig enkel rett med okra som både kan serveres som hovedrett men kan også brukes som tilbehør. Sammen med deilig basmatiris og en frisk salat er dette en perfekt middag som både er fri for kjøtt og gluten! :)



Dette trenger du:

Tomat og okra vegetarrett:
ca 20-30 Okra (plukk ut de minste for de skal være best)
2 bokser hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1/2 ts spisskummen
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
(evntuelt garam masala krydder, prøv deg frem med krydder du liker)
smak til med salt og pepper

Server med basmatiris og salat.

Fremgangsmåte:

Skjær av begge endene på okraen og gni av eventuelle "dun" som ofte kan dukke opp på utsiden. Kok opp en gryte med vann og la okraen koke i ca 7 minutter. 


Hakk opp løk i grove biter, press hvitløken og stek de i olje i en panne til løken er blank. Tilsett krydderet og bland godt. Tilsett boksene med tomater og tomatpuré. Legg okraen i tomatblandingen og la det småkoke på svakvarme i 10 minutter eller mer.

Server med salat og basmatiris



Smakfull, enkel og rask middag!


fredag 7. september 2012

Super enkel og kjapp grønnsaksuppe



I dag hadde jeg behov for et skikkelig grønnsakskikk! Jeg fant en oppskrift på Klikk som jeg ville teste ut og det ble veldig vellykket! Og så utrolig kjappt det gikk! Her kommer oppskriften:

Dette trenger du til to personer:
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
2 poteter
5 cm purre
1 fedd hvitløk
1 l vann
2 grønnsak buljongterninger

Kok opp 1 l vann med to buljongterninger. Del grønnsakene i små terninger og ha sellerirot, gulrot og potet i det kokende vannet. La det koke i 8-10 min før du tar gryten av platen og tilsetter purren og la denne trekke i 1-2 minutter. Server gjerne med rundstykker og godt smør.

Notat til meg selv: neste gang droppe poteter og tilsette persillerot eller pastinakk i steden! :)

onsdag 5. september 2012

Pasta med pesto og spicy kyllingkjøttboller



Pasta og pesto er en favoritt hos oss og i dag var deilige friske grønnsaker og saftige kjøttboller av kylling tilbehøret. Men chili og hvitløk smaker kyllingkjøttbollene utrolig godt og passer godt til den nokså smakfulle pestoen. Nam nam nam!

Ingredienser:
250 g pasta (glutenfri)
Ett glass pesto
En gul paprika
1/2 rødløk
1/2 pakke ruccolasalat
1 pakke cherrytomater
En pakke kyllingkjøttdeig
2 fedd hvitløk
1 chili
Salt og pepper

Ha kyllingkjøttdeigen i en bolle og tilsett presset hvitløk og finhakket chili. Tilsett en halv ts salt og 1/4 ts pepper og bland godt. Form små boller og stek i litt olje i en stekepanne. Når kjøttbollene er stekt, sett til side.

Kok pasta. Kutt opp paprika og rødløk i staver. Del cherrytomatene i to. Skyll ruccolaen godt. Når pastaen er ferdigkok hell av kokevannet og hell pastaen i en bolle. Bland sammen pasta og pesto til alt er godt blandet. Tilsett grønnsakene og kjøttbollene og bland foriktig.

tirsdag 28. august 2012

Kyllingfilet med spekeskinke og blåmuggost



Kylling kan fylles med så utrolig mye forskjellig og i dag har jeg valgt blåmuggost. Jeg elsker blåmuggost og sammen med kylling er denne retten helt himmelsk. Nam nam nam nam nam..

Til to personer trenger du:
2 stk kyllingfilet
blåmuggost
spekeskinke
server med ris eller potetbåter og en frisk salat

Skjær en lomme i kyllingen ved å skjære kyllingen på tvers men hvor du passer på at den fremdeles henger sammen på den ene langsiden. Legg en passe stor bit med blåmuggost inn i lommen og pakk kyllingfileten inn i spekeskinke. På denne måten vil ikke osten renne ut av kyllingen ved steking. Stek filetene i en panne med litt olje. Stekes på svak varme til kyllingen er gjennomstekt i ca 15-20 minutter. Server med en frisk salat og ris. 

onsdag 15. august 2012

Jordbær og banan smoothie



Endlig en varm sommerdag! Og da passer det perfekt med en frisk og god smoothie. Her kommer oppskriften som er nok til to glass.

ca 20 frosne jordbær
1 banan
3 ss yoghurt naturell
1-2 dl eplejuice

Hell jordbærene i en foodprosessor og la de tine litt før du har i resten av ingrediensene og kjører til alt blir jevnt. Enkelt og greit! Nam nam nam... 

Gazpacho



Samboeren har trukket en tann i dag og har fått beskjed om å spise noe flytende og kaldt til middag. Da passer det jo perfekt med en frisk og deilig gazpacho til middag. For de som ikke vet hva det er så er det en frisk og god tomatsuppe som skal serveres kald. Du kan servere den som middag, forrett eller som et innslag på et tapas bord. Da liker jeg å servere de i små shotteglass med litt garnityr av finhakket løk, tomat og koriander på toppen.

1 boks hakkede tomater
6 middels store tomater
2 små løk
2 fedd hvitløk
1 chili
1/2 paprika
1 ts hvitvinseddik
1 ts sukker
1 potte koriander
smak til med salt og pepper


Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til alt har blitt en jevn suppe. Smak til med salt og pepper. Om du ønsker garnityr kan hakke løk, tomat og paprika i små terninger og strå finhakket koriander på toppen. Server gjerne med noe godt brød til.

Tips: For å få en mer flytende og sammensatt suppe kan du ha i 3-4 dl tomatjuice.


onsdag 8. august 2012

Glutenfrie knekkebrød nr2



Her kommer en oppskrift som er ganske lik den første oppskriften på glutenfrie knekkebrød. Men her har jeg byttet ut linfrød med gresskarkjærner og Toro grov melblanding med Semper mix med fiber. Super godt! :)

Til et brett med knekkebrød:
1 dl solsikkefrø
1/2 dl gresskarkjerner
1/2 dl sesamfrø
2 dl havregryn
2 dl Semper mix med fiber
2,5 dl vann
1/2 ts salt

Sett ovnen på 160 grader, gjerne varmluft om du har det. Bland sammen alt i en bolle. Semper mix med fiber klumper lett så pass på å røre godt slik at røren blir klumpfri. Ta bakepapir på en stekebrett og smør røren utover. Jo tynner du får den, jo sprøere knekkebrød blir det. Skjær opp ruter med en skarp kniv eller et pizzahjul. Stek i ovnen i 70 minutter og avkjøl på rist.

Jeg pleier å oppbevare knekkebrødene i matpapir. Da mister de ikke sprøheten, men føler du de ikke er sprø nok så kan du ha de i brødristeren. Da blir de sprø og smaker som nystekt igjen. Men pass på! De blir fort brent! Knekkebrødene passer perfekt som matpakke og har lang holdbarhet.

søndag 5. august 2012

Glutenfrie frokostvafler



Jeg er veldig glad i late sommerdager med frokost på balkongen og da passer det godt med frokostvafler. Disse er mye sunnere enn vanlige vafler og smaker i tillegg svært godt. Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var gjøre min gamle oppskrift glutenfri! Her er alle målene i ca mål, dette er fordi vafler kan lages på så mange måter og man må bruke litt skjønn når man lager røren. Det man kan variere med er ulike typer melk, rømme osv eller ulike typer sorter mel. Men resten av ingrediensene bør være de sammen. Her kommer fremgangsmåten:



Nok til frokost for 2 personer:
2 egg
ca 1/2 kartong melk
mel (jeg brukte både Toro grov melblanding og Semper mix med fiber)
1 ts bakepulver
2 ss smør
1/2 ts salt

Ta frem vafelhjernet og sett denne på. Ta frem en liten panne og smelt smøret på svak varme. Mens smøret smelter, knuser du 2 egg i en bolle og visper godt. Tilsett ca 1/2 kartong med melk og rør godt om. Tilsett mel, bakepulver og salt. Kluet her er å tilsette så mye mel at røren akkurat blir litt tykk og ikke rennende. Det blir de perfekte vaflene! Er røren for tynn blir vaflene veldig myke og rå inni. Er røren for tykk blir vaflene harde og tørre. Er du i tvil så stek en prøvevafel, smak på den når den har avkjølt litt, så er det enklere å se om røren er perfekt. Ha i det smeltede smøret helt til slutt. Bland godt sammen og hell røren i vaffelhjernet. La vafflene avkjøles på en rist mens du steker resten. Server med all slags pålegg! Alt passer til disse supergode vaflene.



Lykke til :)



søndag 29. juli 2012

Hjemmelagde chiliburgere med bacon og glutenfrie hamburgerbrød


Denne burgeren er saftig og smakfull og med sprøtt bacon på toppen er dette en skikkelig god helgemiddag! Denne burgeren gjøres veldig enkel ved kun å blande inn en pose chilimarinade inn i kjøttdeigen.

Glutenfrie hamburgerbrød



1 pose glutenfri fin melmix fra Toro
1/2 pakke gjær
3 dl lunken vann
3 ss olivenolje
1/2 ts salt
sesamfrø

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle unntatt sesamfrøene. Tilsett vann og olje og bland godt. Sett til heving på et lunt sted i 30 minutter. Sett ovnen på 200 grader. Ta fram en ovnsplate og legg bakepapri på. Form litt flate boller og legg disse på bakepapiret. La de etterheve i 20 minutter. Pensle brødene med vann og strø med sesamfrø før du steker de i ovnen i ca 15minutter til de er gylne. Avkjøl på rist.

Chiliburger med bacon og aioli



1 pakke kjøttdeig
1 pose chilimarinade
1 pakke bacon
osteskiver
salat
paprika

Aioli:
3 eggeplommer
0,5 dl olivenolje
1,5 dl maisolje
2 fedd hvitløk
salt og pepper
1 ts sitronsaft

Begynn med aiolien. Pass på at alle ingrediensene har romtemperatur. Visp sammen eggeplommene. Tilsett DRÅPEVIS olje. Etter en stund kan du tilsette olje i en liten stråle mens du hele tiden visper godt. Tilsett presset hvitløk, sitronsaft og smak til med salt og pepper.

Ha kjøttdeigen i en bolle. Hell i chilimarinaden og bland godt. Varm en stekepanne og ha i litt olje eller smør. Form store karbonader og stek de på middels varme til de er gjennomstekte. Legg på osteskivene og la disse smelte før du tar burgerene opp fra stekepannen. Legg baconskiver på en tallerken og kjør i microen i ca 5 minutter på full styrke. Pass på at de ikke blir brent.

Del hamburgerbrødene i to og begynn med en god klatt med aioli. Legg på paprikaringer og salatblader. Legg på en karbonade og legg sprøtt bacon oppå karbonaden. Avslutt med den andre enden av hamburgerbrødet.


Server gjerne med potetbåter. Oppskrift finner du her.

torsdag 26. juli 2012

Glutenfri pizza med spekeskinke og ruccola


Glutenfri grovpizzadeig:

Jeg er glad i grove deiger og selv om jeg nå spiser glutenfritt så er ikke dette noe unntak! Her kommer en oppskrift på en grov pizzadeig med Toros grovmelblanding.

Nok til en langpanne med tykk bunn eller en og en halv langpanne med tynn bunn:
1 pose toro grov melblanding
1/2 pakke tørrgjær
4 dl lunket vann
1 ss olje
1 ts salt
1 ss provancekrydder


1. Bland alle ingrediensene.


2. Sett til heving på et lunt og gjerne varmt sted i 40 minutter. Sett ovnen på 225 grader, gjerne varmluft. Lag pizzasaus og gjør klart det som skal oppå pizzaen.


3. Når deigen er ferdig hevet tar du frem bakepapir som dekker en langpanne. Ta hele deigen eller store deler av den, avhengig av hvor tykk bunn du vil ha, og "smør" den utover med en slikkepott eller annet egnende redskap. Jeg har her valgt tynn bunn.


Pizzasaus:

Ingenting slår hjemmelaget pizzasaus så lag mye mye mye og frys ned! Den holder lenge i fryseren og er en perfekt basis for alle slags tomatsauser som salsa, pastasaus osv..


Oppskrift nok til to langpanner med pizza:
1 boks hermetiske tomater
1 glass tomatpuré
1 løk
2-3 fedd hvitløk
1/2 ts sukker
1 ss provancekrydder
smak til med salt og pepper

Hiv alle ingrediensene i en blender/kjøkkenmaskin og kjør til alt har blitt en jevn saus. Har du ikke kjøkkenmaskin? Hell tomatene i en sil og klem all juicen gjennom. På denne måten slipper du store tomatrester og frø i sausen. Finhakk løk og hvitløk og tilsett sammen med resten av ingrediensene.

Topping:

I dag ble det pizza med spekeskinke som er en av mine favoritter.


Nok til en langpanne med pizza:
1 pakke spekeskinke
revet hvitost 
1 pakke ruccola
10 cherry tomater
1 glass grønn pesto til dressing

Når du har "smurt" pizzadeigen utover bakepapiret er alt klart for det som skal på toppen. Bruk en skje og ta på et godt lag med pizzasaus. Legg ønsket mengde revet ost på toppen. Legg spekeskinka hel eller oppkuttet på toppen av osten. Skjær cherrytomater i to og fordel de rundt på pizzaen. Stek pizzaen i ovnen på ca 225 grader i ca 10-15 minutter.

Tips: Den beste måten å se om pizzaen er ferdig på er å løfte den opp for å se under. Er pizzaen blek og ser deigete ut er den ikke ferdig, men ser den gyllen ut under er den ferdig. Spiller ingen rolle om toppen er aldri så gyllen hvis bunner fremdeles bare er deig. Da kan du sette på over og undervarme også sette pizzaen på nederste rille. Da blir bunnen stekt raskere enn toppen.

Når pizzaen er ferdig, ta den ut av ovnen og la den hvile litt. Kutt den opp i passende serveringsstykker og legg masse frisk ruccola på toppen. Server med pesto ved siden av. Nam!!

onsdag 25. juli 2012

Kylling curry med poteter



Denne saftige og smakfulle kyllingretten er fra Burma og er fylt med deilige krydder. Kjapp og enkel å lage med nydelig smak. Litt sting er det i denne retten men føler du den blir for sterk så tilsett mer yoghurt eller ha yoghurt som tilbehør ved siden av. Gjerne blandet med finhakket koriander eller mynte.

 2-3 poteter
olje til steking
4 fedd hvitløk
2 ts chilipulver
2 lauberblad
2 kanelstenger (eventuelt 1 ss malt kanel)
1 ts kardemomme eller 2 kardemommekapsler
1 ts spisskummen eller spisskummenfrø
3 kyllingfileter oppskjært i biter
2 ss tomatpuré
4 dl kyllingkraft*
2 løk
1 ss garam masala
2 ss matyoghurt 
salt

Server med ris, gjerne krydret ris som du finner oppskrift på her.

*Denne retten er glutenfri om man bruker kraft/buljong som ikke inneholder gluten.

Slik gjør du:
Skjær opp potetene i staver. Varm olje i en panne og stek potetene gylne. Sett til side. Ha hvitløk, kardemomme, chili, spisskummen, lauberblad og kanel i pannen og stek i ett minutt. Ha i kylling og tomatpuré og stek på medium varme i 2 minutter. Tilsett kyllingkraft og løk. La det småkoke på svak varme i minimum 15 minutter, gjerne lenger, til sausen blir tykk. Tilsett youghurt, potet og garam masala og fjern fra varmen. Smak til med salt. La stå med lokk i 10 minutter før servering.

Nam nam nam!!!

mandag 23. juli 2012

Kyllingsuppe fra Singapore


Jeg er inne i en liten Asia periode og har kommet over en side som har mange fristende oppskrifter og har nå plukket meg ut et godt utvalg av diverse retter fra ulike land som jeg skal teste ut. Trykk her for å komme til den.

Første rett ut er en lett og frisk kyllingsuppe fra Singapore med deilig smak av ingefær og lime. Denne suppen var veldig enkel å lage og smakte veldig godt. Perfekt for travle dager da det tok under en halvtime å tilberede! :)

Det du trenger:
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
3 kyllingfileter
sopp
9 dl vann
1/2 lime
1 terning kyllingbuljong* 
3 ss revet ingefær
1 chili
5 ss finstrimlet purre

* For glutenfri suppe: bruk glutenfri kyllingbuljong eller kraft


Hakk opp kyllingfileten i små biter. Ta frem en stor kjele og ha i olivenoljen og hvitløken. Surr hvitløken i oljen til den har blitt litt blank og tilsett kyllingen. Stek kyllingen i noen minutter og tilsett vann og hakket eller strimlet sopp. Kok opp og la det koke i 10 minutter. Tilsett saften fra en halv lime og buljongterningen og kok i 10 minutter til. Ta gryten av varmen og tilsett revet ingefær, finhakket chili og finstrimlet purre. Rør rundt og server.

lørdag 14. juli 2012

Vanilje og jordbærmuffins



Mitt første glutenfrie bakverk ble disse deilige muffinsene. Fløyelsmyke med deilig smak av vanilje og en jordbæroverraskelse i midten. Dette var jo mye enklere enn jeg hadde trodd! I kveld skal jeg kose meg med nybakte muffins :)


1,5 dl sukker
100 g smør
2 egg
2,5 dl toro glutenfri lys kakemix
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1,5 dl kremfløte
jordbær

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader.

Bland sammen mykt smør og sukker. Tilsett deretter et og et egg. Bland alt det tørre sammen og sikt inn i røra. Deretter tilsettes fløte og alt blandes godt sammen.


Ta frem en muffinsform og sett papirformer i formen. Ha i en 1 ss med røre, legg en halv jordbær i midten og dekk med en ny ss med røre.


Stek muffinsene i 15 minutter i ovnen. Avkjøl på rist.


Forslag til pynt er å ta et jordbær og skjære små hakk på langs helt opp til stilken. Brett jordbæret forsiktig ut som en vifte og legg på toppen av muffinsen. Du kan også strø litt melis på toppen.

Inspirasjonen til denne oppskriften er hentet fra bakeguddinen Manuelas blogg Passion for Baking.

tirsdag 3. juli 2012

Glutenfri kyllinglasagne



Her kommer en god oppskrift på en deilig lasagne som er helt fri for gluten og som er laget med saftig kyllingkjøttdeig. Tomatsusen er full av duftende krydder og sammen med den fyldig ostesaus blir denne lasagnen fantastisk god.

Denne oppskriften er nok til 3 personer.

Tomatsaus:
1 pakke kyllingkjøttdeig
2 bokser hakkede eller hele tomater
1 liten boks tomatpuré
1 stor eller to små løk
1 stor eller to små gulerøtter
2 hvtløksfedd
1 ss provance krydder
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 dryss spisskummen
1 dryss allehånde
1 lauberblad (kan sløyfes)

Ostesaus:
3-5 dl melk
3 ss smør
3 ss Toro glutenfri melblanding
1/2 ts muskattnøtt
2 dl revet parmesanost eller annen ost

Glutenfri lasagneplater
Revet hvitost til topping

Server med en frisk salat.


Jeg har valgt å bruke Schär glutenfrie lasagneplater. Disse både smakte godt, så bra ut og hadde riktig kosistens. Kan anbefales.

Slik gjør du det:
Sett ovnen på 200 grader. Finn frem en stor stekepanne eller en kjele og stek kjøttdeigen. Finn frem en kjøkkenmaskin og hell oppi resten av ingrediensene til tomatsausen. Kjør noen runder til alt er blandet og løken har passe små biter. Om noen ikke liker biter av løk så kjøres sausen helt til alt er godt most. Hell sausen i stekepannen og smak til med salt, pepper og 1/2 ts sukker. La susen småkoke mens du lager hvit saus.

Finn frem en medium stor kjele og smelt 3 ss smør i kjelen. Når smøret har smeltet tilsetter du melet og rører godt om med en visp. Deretter tilsettes litt og litt melk til sausen er passe tykk. Her må du nesten prøve deg frem. Spe på med mer melk om sausen tykner igjen. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. Tilsett osten.

Finn frem en stor ildfast form og begynn med ett lag med tomatsaus. Deretter legger du i lasagneplatene og dekker med et nytt lag tomatsaus. Ha i et lag med hvitsaus. Fortsett med denne rekkefølgen: lasagneplater, tomatsaus, hvitsaus. Pass på at det siste laget blir hvit saus. Ha revet ost på toppen og sett formen inn i ovnen.

Stek på 200 grader i 45 min.

søndag 1. juli 2012

Glutenfri knekkebrød


Disse knekkebrødene er supergode og inneholder forskjellige typer frø som gir de en veldig god smak. De er laget med Toros glutenfrie grove melblanding og glutenfri store havregryn.



4 dl Toro glutenfri grov melblanding
4 dl glutenfri store havregryn
2 dl solsikkekjærner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
6 dl vann
1 ts salt

Sett ovnen på 160 grader. Bland alt til en tykk deig. Hell utover to brett med bakepapir. Skjer ut rute mønster med en kniv. Stek begge brettene samtidig i ovnen om du har varmluftsovn, hvis ikke sett ett brett på nederste og ett på overste rille i ovnen. Bytt plass halveis i steketiden. Stek knekkebrødene i 70 min. Avkjøl på rist og oppbevar pakket inn i matpapir.
Tips: blir de ikke skikkelig sprø så putt de i brødristeren. Da blir de knasende sprø og smaker akkurat slik som da de var nystekt!


Oppskrift med hvetemel finner du her.

torsdag 17. mai 2012

Pasta med stekt aubergin i krydret tomatsaus



Denne pastaretten er svært smakfull og skikkelig god!

200 g pasta
1 stor aubergin
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
2 små løk
3 fedd hvitløk
2 ts garam masala krydder
En boks mat youghurt
En potte frisk koriander
Salt og pepper
Server med brød gjerne nanbrød

Skjær opp auberginen i skiver og legg de på et fat. Strø over salt og la de ligge i 30 min til all den bitre saften kommer ut av auberginen. Skyll auberginskivene godt i vann og legg de i en panne med litt olje. Stek de noen minutter på hver side og legg de over på en tallerken.

Kok pasta som annvist på pakken. Skrell og hakk opp løk og ha det i en panne med olje med presset hvitløk. Stek løken til den blir blank og tilsett garam masalakrydder. Rør godt om. Tilsett boksen med tomater,  tomatpure og halvparten av den friske korianderen. Smak til med salt og pepper og la det småkoke noen minutter. Legg auberginskivene i tomatsausen og rør de forsiktig inn.

Når du skal servere maten tar du 1 ss med youghurt på tallerken og rører den utover tallerkenen. Legg deretter over pasta. Ha auberginsausen over pastaen og pynt med små "dråper" av youghurt og frisk koriander. Server med ferskt brød.

søndag 13. mai 2012

Grove pannekaker


Her i huset spiser vi av og til pannekaker og vi snur de i luften slik det skal gjøres. :) På pannekakene har vi forskjellig type fyll: bacon med sukker og sitronsaft, bringebærsyltetøy eller selvplukkede blåbær med sukker. Pannekakene lager vi med grovt mel og her kommer oppskriften.

Middag til to:
2 egg
1/2 l melk
1/2 ts salt
ca 1,5 dl hvetemel
ca 2-3 dl sammalt hvetemel
2 ss smeltet smør
Det beste her er å prøve seg frem slik at man får en passe røre, ikke for tykk men heller ikke for tynn. Man kan bruke ulike typer grovt mel som feks rug men ha alltid vanlig hvetemel i røren for denne vil få røren til å henge mer sammen.

Slik gjør du:
Visp sammen egg, melk og salt. Tilsett hvetemel og visp til røren er klumfri. Ha smeltet smør i røren til slutt.

Tips: Når du spiser pannekaker med bacon prøv å strø litt sukker på og skvis over litt saft fra en sitron! Super godt!

torsdag 26. april 2012

Åpen omelett med soltørkede tomater, oliven og sopp



Vi har ikke så mye brød i huset fortiden og dermed ble det omelett på menyen denne morgenen med et par nystekte rundstykker jeg fant innerst i fryseren. Selv om skinken var fraværende syntes samboeren at det var utrolig godt og var veldig fornøyd med frokost på sengen i dag.

For frokost til to trenger du:
4 egg
4 ss vann
ca 2 ss soltørkede tomater i strimler
10 sorte oliven
1/4 purre
fetaost
10 ganske små sjampinjonger
litt frisk finhakket timian
salt og pepper
server gjerne med brød eller rundstykker

Hakk opp sjampinjong og stek de i en panne. Visp sammen egg, vann, salt og pepper, og hell dette i stekepannen sammen med de gjennomstekte sjampinjongene. Stek på svak varme og løft opp kantene underveis slik at egg som ikke har stivnet kommer under omeletten. Legg strimler av soltørkede tomater, fetaost i biter, oliven og purre på toppen av omeletten. Legg på et lokk og la omeletten steke ferdig til toppingen har blitt gjennomvarm og toppen av omeletten er stiv. Del den deretter i to og legg en halvdel på hver tallerken. Hakk opp litt frisk timian og strø på toppen. Server med brød eller nystekte rundstykker. Bedre start på dagen skal man lete lenge etter! :)

tirsdag 24. april 2012

Grove baguetter med kylling og soltørkede tomater



Brødbakemaskinen min er ute av drift for tiden og jeg må derfor legge litt tid og krefter i lunsjen vår. Første post i dette lunsjprosjektet ble i dag kyllingbaguetter og det var veldig veldig godt! Det tok heller ikke lang tid, jeg brukte kanskje 5-10 min mer på kjøkkenet enn jeg vanlighvis bruker denne morgenen.

Lunsj til to personer:
2 stk halvstekte baguetter
1 stk kyllingfilet
ruccola
soltørkede tomater
grønn pesto
salt, pepper og hvitløk i kvern

Sett på ovnen og stek baguettene som annvist på pakken. Skjær kyllingen opp i strimler og stek den i en panne. Når kyllingen er ferdigstekt krydres den med salt, pepper og litt hvitløk. Sett til side for at det skal bli avkjølt. (Du kan nå gjøre andre ting som å ta en dusj, spise frokost eller hva du enn gjør på morningen..) Skjær opp baguettene fra siden til du nesten har skjært igjennom, da blir den enklere å spise. Smør pesto inn i baguetten og fyll den med ruccolasalat, soltørkede tomater i strimler og kyllingen. Pakk den deretter litt stramt inn i plasfolie så holder alt seg på plass.

onsdag 18. april 2012

Brødbakemaskin - noen tips og oppskrifter som gjør hverdagen litt enklere


Det er i skrivende stund over 2 år siden brødbakemaskinen vår kom i hus. Vi har siden da nesten ikke spist kjøpebrød og brødbakemaskinen har blitt uunværlig. I dette innlegget vil jeg dele med dere hva jeg bruker min flott OBH Nordica brødbakemaskin til.

Brød 

Først og fremst lager vi brød til frokost. Jeg har samlet mine favoritter her. Men har enda en god oppskrift jeg vil dele med dere. Dette er et utrolig saftig og godt brød!

Go'dag grovbrød:
3,5 dl hvetemel
1,5 dl sammalt hvetemel grov
1 dl sammalt hvetemel fin
1 dl go dag frokost musli med frukt
2 1/2 dl vann
1 ss olje
1/2 ts salt
1 1/2 ts gjær

Ha vann og olje i brødformen. Bland sammen alt det tørre unntatt gjæren og hell dette oppi langs den ene kanten slik at det blir et tårn. Ha gjæren på "toppen av tårnet" slik at det ikke kommer i kontakt med væsken. Still inn ønsket program, jeg bruker program for grovbrød, og sett timeren på til du våkner opp om morgenen.

Deig

Min maskin har også deigmodus. Og denne modusen er helt genial og sparer deg for MYE tid!!

Pizza
Hva med pizza på en torsdag? Det du trenger til en god halvgrov pizzadeig er:
4,5 dl hvetemel
2,5 dl sammalt hvete fin
1/2 ts salt
1 ts provance krydder
1,5 ts tørr gjær
2,3 dl vann
1 ss olje

Ha vann og olje i brødformen. Bland sammen alt det tørre unntatt gjæren og hell dette oppi langs den ene kanten slik at det blir et tårn. Ha gjæren på "toppen av tårnet" slik at det ikke kommer i kontakt med væsken. Still inn på programmet for deig og still timeren til du har kommet hjem fra jobb. Dermed har du en ferdig hevet pizzadeig til du kommer hjem fra jobb som er klar til å kjevles ut!

Rundstykker
Hva med nystekte grove rundstykker til en deilig suppe? Oppskrift på grove rundstykker:
3 dl hvetemel
1,5 dl sammalt grov
1,7 dl sammalt fin
0,3 dl havregryn
1 ss linfrø og/eller solsikkekjærner
1/2 ts salt
1,5 ts tørr gjær
2,3 dl vann
1 ss olje

Samme fremgangsmåte som pizzadeigen.

Lykke til med bakingen! Til slutt et lite tips til; vær så nøyatig du klarer med målene, ellers kan brødet bli misslykket. Men litt prøving og feiling tar man ikke skade av og har gitt meg mange gode latterstunder på kjøkkenet en tidlig morgen. :)

torsdag 22. mars 2012

Løksuppe og spinatsnurrer med feta, soltørkede tomater og oliven



Takket være brødbakemaskinen var en halvgrovdeig ferdig og klar for utbaking da jeg kom hjem fra jobb i dag.  :) Oppskriften har jeg hentet fra den fantastiske matbloggen Trines matblogg hvor jeg ofte er innom for inspirasjon og nye oppskrifter. Jeg er svært glad i løksuppe, men ikke like begeistret for brødet på toppen så derfor var spinatsnurrer et perfekt valg som tilbehør til dagens middag.

Oppskrift Løksuppe nok til 2 personer:
6 små løk (first price) eller 4 store løk
2 fedd hvitløk
smør
1 l  kyllingkraft
salt og pepper
timian eller provence krydder
frisk timian

Dette er en basis oppskrift og her kan flere ingredienser tilsettes etter smak og hva man har i kjøleskapet. Annet som passer godt til er:
Et par fedd hvitløk (hakkes og stekes sammen med løken)
Annen type løk som feks sjalottløk
Hvitvin
Frisk timian
Frisk finhakket chili

Slik gjør du:
Lag spinat og fetasnurrer slik som beskrevet her. Når snurrene er satt til heving rett før du skal steke de begynner du med suppen. Ha hakket løk i en gryte sammen med et par ss smør. Når løken har blitt blank helles kraften i suppen. Smak til salt, pepper og urtekrydder. La suppen koke i ca 20 minutter. Du kan nå sette inn snurrene samtidig. De skal steke i 15-20 minutter og er dermed ferdig samtidig med suppen :) 

onsdag 14. mars 2012

Stekt torsk med selleri og potetpuré, ovnsbakt fennikel og bacon

Dette er en veldig enkle og supergod fiskemiddag som anbefales på det sterkeste.

500 g torsk
sellerirot
3 poteter
1 fennikel
1/2 pakke bacon
1 ss smør
salt og pepper

Kutt av "gresset" på fennikelen og del den opp på langs. Legg i en ildfast form sammen med litt olje, salt og pepper. Ovnsbak i ca 20-30 minutter.  Kok selerirot og poteter møre og lag en mos med smør, salt og pepper. Del bacon opp i små biter og stek sammen med torsk i en panne noen minutter til torsken er gjennomstekt og bacon sprøtt. Kryddre fisken med salt og pepper.  Server med purréen og  ovnsbakt fennikel.

mandag 12. mars 2012

Pasta med kylling i kremet saus av blåskimmelost og fløte

Deilig smakfull pastarett som er enkel og rask å lage.

Nok til to voksne:

500 g pasta
2 stk kyllingfileter
1 løk
2 fedd hvitløk
Et beger fløte
75 g blåskimmelost
sopp (kan sløyfes)
smak til med salt og pepper
frisk salat


Kutt opp sopp og stek til de er gjennomstekte og gylne. Kutt opp kyllingfilet i biter eller strimler. Stek de i en panne med løk og hvitløk. Når kyllingen er gjennomstek og gyllenbrun, hell en boks med fløte oppi panna og kok opp. Del opp osten og la denne smelte inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Bland nykokt pasta sammen med sausen, topp med stekt sopp og server med en frisk salat ved siden av.

mandag 5. mars 2012

Viltsnadder

Jeg er så heldig å ha en far som jakter og dermed fyller fryseren seg med viltkjøtt av ulikt slag. I denne retten har jeg brukt hjortekjøtt, men elg og reinsdyr kan også fint brukes.

Nok til to voksne:
500 g viltkjøtt
1 løk
2 fedd hvitløk
1 paprika
1/2 squash
1 boks fløte
2 ss tyttebærsyltetøy
6 poteter
Salt og pepper
Cherrytomater

Kutt kjøtt i strimler og fres de i en panne noen minutter. Tilsett løk og hvitløk. Når løken har blitt blank tilsettes paprika og squash i strimler og alt blandes godt. Hell over fløte og la koke noen minutter. Smak til med tyttebærsyltetøy, salt og pepper. Server med potetbåter og ovnsbakte eller friske cherrytomater.